Međunarodni muzički festival “KozArs”

Treći Međunarodni muzički festival “KozArs” biće održan od 18. do 20. jula u Gradišci.

Cilj “KozArs-a” je da umjetnici i drugi ljudi iz okruženja dolaze Kozari, da ona bude inspiracija za njihovo pisanje i komponovanje i da čari i blago Kozare, koje je niskorišćeno u duhovnom smislu, predstave svijetu.

Na otvaranju festivala “KozArs” u četvrtak 18. jula u 20 časova, ispred gradske Vijećnice, biće izveden scenski nastup “Stand Down” sa poznatim beogradskim glumcem Nebojšom uz muzičku pratnju: Dušan Popović Lipovac – gitara; Stanislav Stojkanović – kahon; Bojan Krtinić – klarinet; Jovana Bjeković – tehnička podrška.

Za drugi dan festivala, u petak 19. jula u 19 časova ispred Vijećnice, predviđen je Multimedijalni performans „KonTekst“, gdje će biti govora o položaju umjetnika danas i o njihovom promišljanju odnosa ruralnog i gradskog.

Posljednje festivalske večeri, u 19 časova ispred Vijećnice biće održana promocija časopisa “Kozara kroz zvuk, riječ i sliku” i digitalnog kompakt diska “KozArs”. Govore organizatori: Željko Galonja, Radost Galonja Krtinić, Bojan Krtinić i gosti. Predviđen je i koncert „ModernArs“ u 20 časova u Kulturnom centru Gradiška, kao premijera kompozicija pisanih po pozivu Festivala (djela Predraga Pavlovića i Dalibora Đukića), te izvođenje djela Mladena Pozajića, Vlade Miloševića, Dušana Radića i Vladimira Tošića; učestvuju: Mila Dobrosavljević (flauta), Danica Dujaković (klavir), Bojan Krtinić (klarinet).

Festival “KozArs” održava se uz podršku Gradske uprave i u okviru programa “Gradiškog ljeta”, koje organizuje Turistička organizacija grada Gradiška.

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovogodišnji festival i pomognete nam da zajedno rastemo i učvršćujemo kulturu na našim prostorima.