Nacionalni spomenici

null
null

Crkva Brvnara

Romanovci

Više informacija

Pravoslavna crkva brvnara posvećena Svetom Nikoli nalazi se u naseljenom mjestu Romanovci, na području opštine Gradiška. Pouzdani pisani tragovi o vremenu njenog nastanka ne postoje.

null

Gradska vijećnica

Gradiška

Više informacija

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, jedan od simbola grada na Savi, koji prkosi zubu vremena i, već sa samog mosta, privlači pažnju turista.
Ovaj objekat posebne arhitektonske i kulturološke vrijednosti smješten je na samoj obali rijeke Save, te predstavlja kulturnu baštinu Gradiške.

null

Turbe šejh Gaibije

Gradiška

Više informacija

Na desnoj obali Save na najsjevernijem dijelu države Bosne i Hercegovine nalazi se turbe šejh Gaibije.Još od ranije u vezi s turskom vlašću u Bos. Gradišci, zanimljiva je ličnost šejha Mustafe Gaibije, evlije i iscjelitelja, koji je živio u drugoj polovini 17. stoljeća u ovom mjestu.

null

Vrbaški Grad ili Grad Marije Terezije

Gornji Podgradci

Više informacija

Ovaj grad se spominje 1293. godine kao Vrbaški grad ili Castrum Orbaszka i bilo je sjedište tadašnje župe Vrbas. U narodu ga zovu Grad Marije Terezije, po austrougarskoj kraljici Mariji Tereziji, i imao je veoma burnu istoriju u periodu preko 300 godina svog postojanja.

null

Manastirište Karanovac

Gornji Kijevci

Više informacija

Manastirište je smješteno u Gornjim Kijevcima, 20 km od Gradiške usred ravničarskog kompleksa njiva zvanog Karanovac. Ovdje se nalaze ostaci građevinske arhitekture od Rimskog perioda do Srednjeg vijeka, u dolini rijeke Lubine na njenoj desnoj obali.

null

Harem Musala

Gradiška

Više informacija

Nalazi se u Gradišci proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Musala (Musalla) je riječ arapskog porijekla i u svom izvornom značenju označava mjesto za zajedničko obavljanje namaza na otvorenom prostoru. To je ograđeni ili samo obilježeni dio zemljišta sa označenim pravcem prema Meki.

null

Medresa

Gradiška

Više informacija

Medrese su bile srednje i više škole koje se grade u Bosni i Hercegovini od početka XV stoljeća. Objekat Medresa u Gradišci predstavlja uz Gradsku vijećnicu jedan od ljepših primjera arhitekture pseudomaurskog izraza iz razdoblja prijelaza XIX u XX stoljeće kako u Gradišci tako i u Bosni i Hercegovini.

null

Hram Svetih apostola Petra i Pavla

Grbavci

Više informacija

Ovo je najstarija seoska zidana crkva u gradiškom kraju.
Gradnja počinje zauzimanjem gradiškog prote Stojana Ugrenovića 1869. godine. Nastavljena nakon Srpskog ustanka u BiH.