Jednočasovni obilazak užeg područja grada Gradiška

null

Grad Gradiška nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Sastoji se od nizijskog dijela Lijevča polja, brežuljkastog sjevernog dijela Potkozarja i planinskih dijelova Kozare i Prosare. Svojim sjevernim dijelom se naslanja na desnu obalu rijeke Save dužinom 58,78 km. Od 64 opštine u Republici Srpskoj, opština Gradiška je sedma po površini (762 km2) i šesta po broju stanovnika (oko 50 000 po posljednjem popisu). Opština raspolaže sa značajnim resursima i brojnim pogodnostima za uspješan razvoj privrede i turizma.

 

Gradiška ima povoljan geografski položaj, koji se ogleda u direktnom izlazu na rijeku Savu i daljoj otvorenosti savskim koridorom na Istok i Zapad, kao i otvorenosti kroz planinsko zaleđe na jug prema Jadranskom moru. To je  doprinijelo da Gradiška postane glavna kapija na ulazu u BiH i RS i jedan od najznačajnijih prelaza za putnički i teretni saobraćaj sa godišnjom frekvencijom oko 2,5  miliona putnika. Treba dodati da Gradiška ima i druge pogodnosti kao što su povoljna umjereno kontinentalna klima,  veliko šumsko bogatstvo planina Kozare i Prosare, plodno Lijevče polje i dijelovi Posavine, pogodno brežuljkasto obradivo zemljište, veliki potencijal rijeke Save, kao i bogato i šaroliko kulturno naslijeđe u koje je utkano istorijsko prožimanje raznih naroda, kultura i civilizacija.

 

Plan obilaska

 

Polazak ispred Zavičajnog muzeja , gdje bi bio obezbjeđen i parking za autobus. Laganom šetjom bi nastavili prema gradskoj fontani odnosno poziciji gdje je nekad bila Turska tvrđava „Berbir“ koja je izgrađena 1767. god., takođe bi popričali i obišli zgradu Gradske vijećnice koja datira iz Austro-Ugarskog perioda 1896. god. (muzejgradiska.com). Nakon održavanja kratkog istorijskog časa od strane turističkog vodiča, uputili bi se prema Gradskom parku, gdje bi obišli značajne spomenike koji se vezuju za II Sv. Rat ( togradiska.com). Nedaleko od Gradskog parka nalazi se Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine Turbe Šejh Gaibije (https://bs.wikipedia.org) , koji bi takođe obišli I nastavili prema Savskom keju , sa pogledom prema Ribarskoj stazi, koja spada u jedne od najpoznatijih u BiH. Polako prilazimo polaznoj takči nakon napravljenog kruga I obilazimo Zavičajni muzej gdje možemo pogledati jednu arheološku I istorijsku (II Sv.rat) izložbu, sa mogućnošću I treće koja bude aktuelna u tom periodu. Treba napomenuti da je Gradiška poznata kao multikulturalni grad, gdje Vam možemo ponuditi obilazak  Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, Dzamije (Tekija), Župne crkve Sv.Roka i spomenika Hrvatskim velikanima i Adventističke crkve. Nakon kulturno-istorijskog obilaska, planirana je posjeta  Buvlje pijace u trajanju od par sati.

 

Napominjemo  da nakon obilaska pijace možemo ponuditi odmor u uz razne sportske aktivnosti I ručak na našim izletištima poput:

Izletište “Jezero” Laminci (dostupan I sportski ribolov ukoliko ima zainteresovanih)

Izletište “Ribarski san” Trošelji (dostupan I sportski ribolov ukoliko ima zainteresovanih)

Izletište ,, Kod braće lukić I Topić”

 

P.S. Više informacija o izletištima  možete dobiti na www.togradiska.com

“Grad Gradiška ima dugogodišnju tradiciju dobrog domaćina, skrivenih prirodnih ljepota, ali i ljude koji svojim radom i domaćinskim odnosom uvijek rado dočekuju druge ljude u svoje domove kojima na razne načine požele dobrodošlicu.

U zajedničkoj saradnji sa UNDP i Turističkom organizacijom Grada Gradiška, napravili smo za sve zainteresovane određene pakete posjeta na području naše lokalne zajednice, te Vas ovim putem sa istima i upoznajemo”.