Kulturno istorijski spomenici

null
null

Spomenik Ustanak

Gradski park

Više informacija

Spomenik „Ustanak“ nastao je 1982. godine kao sjećanje na kozaračku epopeju.

null

Spomenik 13 skojevki

Gornji Podgradci

Više informacija

Spomenik „Trinaest skojevki“ nastao je u znak sjećanja na 13 skojevki i tri pionira, starosti između 15 i 16 godina, koji su se vraćali sa obavljenog zadatka iz bolnice u Bukovici i upali su u zasjedu Čerkeza. Stradali su jer nisu htjeli odati gdje se skriva potkozarski narod i partizani.

null

Centralno spomen-obilježje

Gradski park

Više informacija

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995.g. je spomenik podignut u znak sjećanja na sve poginule borce Vojske Republike Srpske sa područja opštine Gradiška tokom Otadzbinskog rata 1991-1995. godina.

null

Spomenik Ranjena ptica

Gornji Podgradci

Više informacija

Spomenik “Ranjena ptica” u Gornjim Podgradcima djelo je slovenačkog kipara Tone Svetine. Izgrađen je 1983. godine u znak sjećanja na djecu Kozare koja su odvedena u logore u Drugom svjetskom ratu i nisu se vratila. Pretpostavlja se da je 11.200 djece iz Potkozaraja usvojeno u hrvatskim porodicama, a da je više od 4.700 ubijeno.

null

Spomenik Lepa Radić, Enver Šiljak i Stevan Dukić

Gradski park

Više informacija

Spomenici posvećeni narodnim herojima sa naših krajeva koji svoje živote dali u NOB-u Jugoslavije.

null

Spomenik Prota Dušan Subotić

Gradski park

Više informacija

Stradao je 05. maja 1941. godine a na dan njegovog stradanja 2018. godine postavljena je i otkrivena bista u samom centru Gradiške u znak sjećanja na čovjeka koji je htio, mogao i napravio puno za svoj kraj. Svojim djelima je doprinio, da je Gradiška u vrijeme njegovog života dobila naziv „Mali Beograd“.

Spomenik „Bitka Kozare“

Gornji Podgradci

Više informacija

Spomenik „Bitka Kozare“ nastao je u oktobru 1983. godine , izrađen je od starog oružja a djelo je slovenačkog kipara Tone Svetine. Nalazi se u parku u Gornjim Podgradcima.

Spomenik „Kralju Tomislavu“

Trg jevrejskih stradanja

Više informacija

Spomenik hrvatskom kralju Tomislavu otkriven je u jesen 1926. povodom 1000. obljetnice hrvatskoga kraljevstva.