DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE

U noći između 13. i 14. januara dočekuje se pravoslavna Nova godina po Julijanskom kalendaru. Izvjesno je da će proslava biti organizovana po ugostiteljskim objektima, ali i na gradskim trgovima. Tako će i ove godine biti u gradu na Savi. U organizaciji Turističke organizacije, Gradske uprave i Kulturnog centra u ambijentu Zimskog grada biće organizovan doček pravoslavne Nove godine uz koncret grupe Galija i druge sadržaje.

Program počinje u 20:30 časova koji će otvoriti  didžej Mladen, zatim će Galija nastupiti u 22:30 časova. Prisutni će moći da se posluže našim specijalitetima uz kuvano vino i rakiju.

Pored koncert grupe Galija čime se i završava program Gradiške zime posljednjih mjeseca dana u ovom gradu organizovane su razne manifestacije koje su privukle pažnju građana.

Po Julijanskom kalendaru Novu godinu osim u Republici Srpskoj dočekaće građani Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rusije i drugih država.

Prvog dana Nove godine pravoslavni vjernici obilježavaju i Mali Božić, te krsnu slavu Svetog Vasilija. Da napomenemo da je u Republici Srpskoj 14. januar neradni dan, tako da neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru.