„ROGOLJSKA ŽETVA“ ČUVA NARODNU TRADICIJU

U Rogoljima je danas održana deveta po redu Etno-manifestacija “Rogoljska žetva 2018”, na kojoj je velik broj posjetilaca imalo priliku da vidi prezentaciju starih običaja kosidbe i vršidbe žita.

“Rogoljskoj žetvi” prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i njegov pomoćnik Boris Pašalić, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i drugi predstavnici lokalne vlasti.

Ministar Mirjanić istakao je da je “Rogoljska žetva” vrlo značajna manifestacija i izrazio nadu da će i u buduće biti održavana te da će je Ministarstvo podržati u svakom obliku. On je dodao da će sugerisati na oplemenjivanju sadržaja manifestacije i omogućiti da ona bude snažnija, veća i bogatija.

“Rogoljska žetva 2018” se održava u slavu žetve, žita i hljeba, prvi otkos napravio je upravo ministar Mirjanić. On je rekao da je ove godine planiran prosječan prinos od oko pet tona i dodao da će ipak biti manji po obimu ali i lošiji kvalitet.

“Procjene govore da će prinos biti oko 4.5 tone, a da će oko 18 odsto biti smanjen kvalitet što je veoma bitno za dohodovno opredjeljenje proizvođača za naredni period” rekao je Mirjanić i dodao da je ove godine za vrijeme žetva bilo mnogo padavina i da umjesto 15 dana žetve poljoprivrednici ulaze u 40-ti dan što je veoma nepovoljno za kvalitet žitarica. On je naglasio da padavine, s druge strane, pogoduju drugim usjevima, kukuruzu, soji, povrću, krmnom bilju i slično.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je “Rogoljska žetva” prilika da se građani prisjete baštine i početaka poljoprivredne proizvodnje.

“Imamo priliku da sa jedne strane vidimo stare eksponate i prisjetimo se početaka obrade zemljišta i proizvodnje hrane na našim prostorim, dok sa druge strane vidimo najsavremeniju mehanizaciju i tehnologiju u obradi i poljoprivrednoj proizvodnji” rekao je Adžić.

On je naglasio da je opština Gradiška i Republika Srpska agrarna sredina koja napreduje zahvaljujući Predsjedniku Srpske i Vladi koji imaju razumjevanja i podržavaju poljoprivrednu proizvodnju.

Načelnik Adžić je istakao da će opština Gradiška i dalje podržavati manifestacije koje čuvaju kulturnu baštinu, istoriju i tradiciju jer onaj narod koji čuva tradiciju čuva i svoju zemlju, Republiku Srpsku.

Domaćin “Rogoljske žetve” Savo Vasiljević rekao je da ova manifestacija ima za cilj da starije podsjeti kako se nekad radilo, a mlađe nauči tradiciji.

“Posjetioci “Rogoljske žetve” imaju priliku vidjeti prikaz tradicionalnog načina kosidbe i vršidbe hljebnog žira srpom, kosom, kosačicom, samovezom, vršidbu na guvnu sa konjima i mašinom vršalicom”, rekao je Vasiljević i dodao da je ova manifestacija poznata širom Republike Srpske ali i dalje te da okuplja veliki broj posjetilaca.

U okviru “Rogoljske žetva 2018” održano je takmičenje u košenju i vezanju žita, bacanju kamena sa ramena, potezanju užeta i staroj tradicionalnoj igri pirizanju. Prisutni su imali priliku uživati u kulturno-umjetničkom programu, gastro i etno izložbi predmeta i poljoprivredne mehanizacije, te oruđa starih i više od 100 godina.

“Rogoljsku žetvu 2018” podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vlada Srpske, opština Gradiška i sponzori.