U GRADIŠKOM SELU ĆELINOVAC ODRŽANA OSMA “PIROGIJADA”

Predsjednica Udrženja MAK Marija Buganik Pranjić rekla je da su jako zadovoljni napretkom u organizaciji “Pirogijade”, na kojoj su se ove godine predstavila i udruženja Poljaka iz Banjaluke i Prnjavora, te Udruženje Ukrajinaca “Verhovena” iz Gradiške.

“Uvjek težimo ka omasovljavanju manifestacije i planiramo kako da sledeće godine ona bude još bolja”, rekla je Buganik Pranjić.

On je navela da su posjetioci “Pirogijade” mogli da probaju osam vrsta piroga, bošč, toć i druga poljska tradicionalna jela.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić izrazio je zadovoljstvo što se na području opštine Gradiška organizuje manifestacija koja ima za cilj promociju kulture, tradicije i gastronomije poljske nacionalne manjine.

“Ova manifestacija pokazuje da su u Gradišci i Republici Srpskoj svi narodi dobrodošli i da se na ovom prostoru vodi računa o pravima svih naroda i nacionalnih manjina”, rekao je Adžić, koji je, kako kaže, uživao i u degustaciji tradicionalnih poljskih jela.

Osmoj “Pirogijadi” u Ćelinovcu prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Slavko Dunjić, konzul Poljske u BiH Agata Grabska, predstavnici Opstine Gradiška, banjalučki biskup Franjo Komarica, grupa Poljaka iz Poljske, mještani Ćelinovca i susjednih sela.

U selu Ćelinovac danas živi oko 50 stanovnika, od kojih su većina Poljaci koji su u ovaj kraj doselili prije 120 godina.