“ZDRAVOFEST 2018″ OKUPIO BROJNE IZLAGAČE I TAKMIČARE

Jedanaesti festival tradicionalne gastronomije i kulturne baštine opštine Gradiška i okruženja “Zdravofest 2018” počeo je danas u Gradišci gastro takmičenjem u pravljenju lovačkog i ribolovačkog kotlića, izložbama tradicionalne hrane, etno-radova, meda i eko-proizvoda, te kulturnim i zabavnim sadržajima.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je “Zdravofest” postao tradicionalna turistička manifestacija koja promoviše gastronomiju i kulturnu baštinu Gradiške i okruženja.

“Narod koji ima svoju gastronomiju i kulturnu baštinu ima i turistički potencijal, a Gradiška sigurno ima šta da ponudi turistima. Lokalna uprava i Turistička organizacija opštine će raditi na promociji običaja i tradicije ovog kraja kako bi što više turista dolazilo na područje opštine Gradiške, koja je na samom ulazu u Republiku Srpsku”, naveo je načelnik Adžić.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava želi da sarađuje sa vlasnicima ugostiteljskih objekata i smještajnih kapaciteta, pomogne im da se razvijaju, budu konkurentni i da mogu da ugoste turiste iz okruženja i Evrope.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković ocijenio je da se “Zdravofest” u Gradišci ne bi mogao održati 11 godina da nije kvalitetna manifestacija.

“Na ovom mjestu vidimo mnogo toga kvalitetnog što radi vrijedni narod sa ovog prostora da bi poboljšao turizam u ruralnim krajevima. Sigurno da prekogranična saradnja, koja je ovdje izražena, dodatno govori o snazi ove manifestacije”, kaže ministar Gluhaković.

On je istakao da razvoj turizma može da obezbijedi veći društveni proizvod Gradiške, ali i cijele Republike Srpske, a da “Zdravofest” zaslužuje da bude uvršten u republički kalendar manifestacija.

Gluhaković je napomenuo da je do 4. maja otvoren javni poziv za sufinansiranje projekata u turizmu i da vjeruje da će dio sredstava za ove namjene biti usmjeren za podršku razvoja turizma na području opštine Gradiška.

Na takmičenju “Zlatni kotlić Gradiške” učestvovalo je 25 ekipa, a nagrađene su po tri ekipe koje su napravile najbolji lovački i ribolovački kotlić.

Jedanaesti put na “Zdravofestu” kotlić je pripremala ekipa Lovačkog udruženja “Kozara” Podgradci, a glavni kuvar u ekipi Dušan Borjanović kaže da su osvajali nagrade na prethodnim takmičenjima, pa je ovoga puta cilj bio učestvovati i napraviti ukusnu čorbu.

Miloš Latinović, glavni kuvar Lovačkog udrženja “Ljubija” – sekcija “Mijska glava”, rekao je da je za dobru lovačku čorbu potrebno kvalitetno meso divljači, da se dugo krčka, te da se ne eksperimentiše mnogo sa začinima.

Na “Zdravofestu” svoje proizvode izložilo je oko 45 udruženja, organizacija, privrednih subjekata, ustanova iz Gradiške, Kozarske Dubice, Prijedora, Laktaša, Banjaluke, Srpca i opština iz Hrvatske.

Prvi put su se predstavila i udruženja nacionalnih manjina Ukrajinaca, Poljaka, Crnogoraca i Roma, a za prijatnu atmosferu pobrinula su se kulturno-umjetnička društva i gradiški tamburaši.

Drugog dana manifestacije, sutra od 12.00 časova u Svadbenom salonu “Taksi bar” biće priređena gastro izložba zdrave hrane i tradicionalne kuhinje, ocjenjivanje i promocija domaćih rakija, domaćih vina iz regiona, te prigodan muzički program i etno-izložba.

Manifestaciju “Zdravofest 2018” organizuje Turistička organizacija, povodom 24. aprila Dana opštine Gradiška, a pokrovitelj manifestacije je Načelnik opštine.